woensdag 3 mei 2017

Eindopdracht Beeldende Vorming: Boetseer en schilder je eigen huisdier

Ik heb een boetseer-/schilderopdracht gekozen voor mijn stagegroep 1/2. Ik heb gekozen voor deze opdracht omdat de kinderen hier veel van leren zowel qua creativiteit, als manier om gevoelens en ervaringen mee uit te drukken en ook om de (fijne) motoriek te stimuleren. Dieren en speciaal huisdieren sluiten verder aan bij de belevingswereld van kinderen.

De opdracht is: Boetseer en schilder je huisdier waarop duidelijk te zien is dat het jouw huisdier is met zijn/haar specifieke kenmerken. Qua techniek van schilderen maak je gebruik van mengkleuren.
Het beeldend probleem hierbij is om de kenmerkende aspecten van jouw huisdier te vatten in een beeld. Het technisch probleem is dat het een beeld moet worden waarbij het soort dier duidelijk naar voren komt. Daarnaast wordt het mengen van verf als techniek gebruikt.
Door het gebruik van de twee technieken boetseren en verven splits ik de les in twee aparte lessen.

In de receptieve fase introduceer ik het onderwerp met twee foto’s van schilderijen met een huisdier en een foto van ons eigen huisdier, Pluk. Ook laat ik stukjes uit films over dieren zien. Ik ga met de kinderen in gesprek over kenmerkende aspecten van de huisdieren op de schilderijen, de foto en in de films. Ik noem daarbij het uiterlijk van de dieren, specifieke kenmerken als staarten en oren. Ook heb ik aandacht voor de kleuren van de dieren en de uitstraling van de dieren. Het is de bedoeling om juist een schilderij te maken hoe de kinderen hun eigen huisdier zien, beleven, wat de meeste indruk maakt. Het hoeft/mag dus niet waarheidsgetrouw te zijn.
Door de schilderijen te laten zien geef ik aan dat kunst niet iets abstracts is maar gaat over mensen/dieren zoals hun eigen huisdieren en dat beelden iets laten zien dat door iedereen verschillend beleefd kan worden.
Ik vraag aan de kinderen (via de ouders) om een foto mee te nemen van hun eigen huisdier. Voor de kinderen zonder foto heb ik foto’s van dieren in de schoolomgeving zoals de eenden in de sloot achter de school en platen van dieren uit bekende prentenboeken.
Aan de hand van hun eigen foto gaan de kinderen kijken wat kenmerkend is aan hun eigen huisdier. Hierbij leer ik de kinderen op een speelse manier nadenken over beeldaspecten als kleuren en vormen.

Voorafgaand aan de eerste les van de productiefase vertel ik de kinderen over de techniek boetseren. Alhoewel de kinderen eerder hebben geboetseerd is het goed om hier expliciet aandacht aan te besteden. In een volgende les besteed ik expliciet aandacht aan de techniek van schilderen en dan met name het mengen van verf.
In de productiefase gaan de kinderen aan de slag met hun beeld. De werkprocessen die ik hierbij heb gehanteerd zijn een combinatie van het ambachtelijke proces van boetseren en het schilderen en ook het proces van ontwerpen. Hoe laat je nu een bepaalde uitdrukking zien? Hoe geef ik de specifieke kenmerken van het huisdier vorm? Ik observeer en ondersteun door steeds te vragen naar de kenmerkende aspecten van hun eigen huisdier.

Aan het eind van de les reflecteer ik met de kinderen door te vragen over wat ze precies gemaakt hebben. Wat laat hun beeld zien dat bijzonder is voor hun huisdier? Ik hoop hun hiermee geprikkeld te hebben om niet alleen de best gelijkende beeld te maken maar juist hun eigen beleving en hun eigen creativiteit te volgen. Om deze reden heb ik ook gekozen om iedereen een beeld te laten maken van zijn/haar eigen huisdier zodat geen sprake zal zijn van vergelijken en wie de beste is. Daarnaast hoop ik de kinderen uitgedaagd te hebben om anders, met meer focus naar beelden te kijken.
Ik sluit de les af door de beelden te presenteren aan elkaar. Dit bevordert de veiligheid van de kinderen. Het is ten slotte hun eigen huisdier!

In onderstaande matrix heb ik mijn eigen les beoordeeld. De mogelijkheden en daarbij de theorie zal ik een volgende les uitgebreider toepassen. Omdat het deze les de kleuters betreft heb ik me beperkt tot enkele aspecten van alle mogelijkheden die Beeldende Vorming betreft. Met oudere kinderen kan je meer ingaan op de beelden en wat de kunstenaar met deze beelden wil zeggen en de relatie met de context. Ook qua beeldmateriaal heb ik me nu beperkt. Afhankelijk van hoe deze les verloopt zal ik een volgende les meer beeldmateriaal toepassen en daarmee een nog rijkere les creƫren.